Càries

Les càries són la patologia dental més comú a totes les persones. I, per què tenim càries? Doncs el motiu és per l’acció de les bactèries que s’acumulen a les nostres dents i que ataquen primer a l’esmalt per passar seguidament a l’interior de la nostra peça dental. Quant més profund aconsegueixen arribar les bactèries, tenim més probabilitats de patir mal de queixal.
Una neteja bucodental adequada i una higiene dental professional periòdica és la millor mesura per tal de prevenir l’aparició de càries. A més, una bona opció per enfortir l’esmalt de les nostres dents, és complementar la higiene dental amb una fluorització que es fa durant la mateixa visita.

Què passa si no es tracta una càries dental?

Si no es tracta una càries, la infecció no pararà de crèixer i la lesió dental serà cada vegada més gran, a més d’augmentar exponencialment la possibilitat de patir dolor. La peça dental s’anirà deteriorant fins al punt que no es pugui curar la càries i s’hagi d’optar per un tractament d’endodòncia o d’implantologia per tal de substituir la totalitat de la peça afectada.

Es pot curar una càries?

Les càries dentals es curen, però com ja hem explicat anteriorment, quant abans es diagnostiqui, millor pronòstic té. En una càries superficial tractada i amb una posterior higiene dental correcta, la peça dental ens pot durar tota la vida. El diagnòstic empitjora a mida que la càries es va expandint però ben tractades, les peces dentals afectades poden mantenir-se molts anys saludables de nou.

Com evito les càries dentals?

La resposta és clara: mantenir una correcta higiene bucodental. El primer és raspatllar-se les dents després de cada àpat i, en cas de no poder, imprescindible raspatllar-se les dents abans d’anar a dormir ja que és quan les bactèries causants de les càries fermenten amb més rapidesa. Aquest raspatllat nocturn és especialment important per a les persones que dormin amb fèrula de descàrrega, ortodòncia o implants. Si és necessari s’ha de fer servir raspalls interdentals o fil dental.
Les higienes dentals anuals són molt importants no només per mantenir la dentadura lliure de tosca, una font de bactèries, si no per tal de detectar a temps qualsevol patologia que pugui afectar la nostra salut dental en un futur. Els mètodes que utilitzem en les nostres higienes dentals no són agressius ni malmeten les dents ja que a Clinica Dental Blanc eliminem la placa dental mitjançant mecanismes d’ultrasons que eviten que s’hagi de rascar la peça dental, evitant així el risc de malmetre qualsevol dent.

També s’han d’evitar sempre que es pugui el consum de sucres. No és que el sucre en sí malmeti les dents, si no que a les bactèries causants de què patim càries els hi encanten els sucres i per això augmenta la possibilitat d’haver de passar pel dentista si mengem massa dolços. Recorda que els hidrats de carboni també són sucres, així que el pa, la pasta i tots els productes que continguin cereals, són també sucres que, sovint, queden adherits a les nostres dents, sobre tot a les zones interdentals, el lloc més comú on patim les càries.

Com es cura una càries?

Com ja saps, quant més petita és la lesió per càries, millor pronòstic i tractament més ràpid i més econòmic tindrà. El dentista neteja la zona malmesa per la càries, un cop la zona neta, comprova amb una solució química si queden restes de càries i tapa la lesió amb empast del mateix color que la teva dent reforçat per llum blava. Finalment comprovarà que l’oclusió del pacient sigui correcta i se senti còmode al tancar la boca i mastegar.

Per a càries molt avançades sempre intentarem salvar la peça dental, però si la lesió ha afectat el nervi, que és quan el pacient sentirà molèstia tot i haver netejat la zona afectada per la càries, s’haurà d’optar per un tractament conservador practicant una endodòncia, el que és coneix com “matar el nervi”. Un tractament més llarg al que es recomana afegir una funda per reforçar la peça dental afectada i evitar que es trenqui. El motiu pel qual s’ha de reforçar la dent a la que hem matat el nervi, és perquè aquesta peça ja no tindrà reg sanguini i, per tant, s’anirà debilitant amb el temps fins que s’acabi trencant amb una simple mossegada a un tros de pa.

Vine a visitar-nos! La primera reserva és gratuïta 😉

Pregunta a l’Expert

Podràs resoldre els teus dubtes.


  Informació bàsica sobre Protecció de Dades.
  Responsable: Clínica Dental Bertomeu SL
  Finalitat: Obtenció del teu consentiment per respondre a les qüestions que ens planteges i sol·licitar-nos cita a través del nostre formulari de contacte.
  Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  Destinataris: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal.
  Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.
  Informació addicional: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en la nostra política de privacitat.

  Articles d’el Blog relacionats

  Raspall manual o elèctric?

  Existeixen diferències entre el raspall manual i raspall elèctric, tots dos amb avantatges i desavantatges. [...]

  10 raons per visitar el dentista aquest 2021

  És molt comú que la majoria de les persones deixin passar anys sense visitar el [...]

  L’Endodoncista

  A Clínica Dental Blanc, tenim un especialista per cada tractament, com per exemple l’endodoncista. Què [...]

  Convivència amb la Covid 19

  Les dades del coronavirus a Catalunya, amb augment de casos, d’hospitalitzats, de crítics i de [...]

  Càries infantils, com prevenir-les

  Què causa les càries durant la infància? Les càries són la malaltia bucal crònica més [...]

  13è aniversari CLÍNICA DENTAL BLANC

  Aquest mes la Clínica Dental Blanc compleix 13 anys. I com a regal, oferim als [...]