Càries infantils, com prevenir-les

Què causa les càries durant la infància?

Les càries són la malaltia bucal crònica més comuna durant la infància (més que l’asma i la rinitis al·lèrgica) i depenent de quan es detecta, pot ser més o menys greu.

Si es prenen certes mesures preventives, és molt probable que un nen mai pateixi càries i es converteixi en un adult amb una salut bucodental òptima.

Des de Clínica Dental Blanc, el teu dentista a Pineda de Mar, advertim de les diferents causes que poden causar càries:

  • La manca d’higiene bucal diària: de 2 a 3 vegades al dia. Els nens, han de tenir aquest hàbit de salut i recordeu que els nens copien els adults.
  • Consum de sucres diaris que alguns aliments contenen en excés; el suc envasat, llaminadures, llet de xocolata, iogurts líquids, etc… (El sucre que el cos necessita s’obté millor dels aliments naturals, com per exemple les fruites).
  • Alimentació nocturna, especialment en nadons majors d’un any d’edat, que durant la nit posteriorment de la lactància, no se li realitza la higiene dental.
  • Manca de fluor, per crear un bon esmalt, especialment durant la sortida de les noves dents.
  • Evitar tot tipus de transmissió de bacteris des de la saliva de la mare fins a la boca del nen (com ara netejar el xumet amb saliva, utilitzar la mateixa cullera o raspall de dents, mastegar el menjar del nen prèviament, etc.).

Quan anar a l’odontopediatra?

Des de Clínica Dental Blanc, dentista de Pineda de Mar, recomanem la primera visita al dentista pediàtric abans del primer any de vida o com a molt tard quan surtin les dents de llet per prevenir cavitats (i assessorar els pares sobre com exercir les higienes diàries  i informar a cada família de com tractar el seu possible problema).

Cal recordar que els tractaments preventius són menys agressius, menys traumàtics i més barats que els tractaments curatius.

És important detectar un canvi de color en les dents del nadó i estar alerta del trauma a la zona oral. Recomanem en ambdós casos, concertar cita el més aviat possible.

Des de la infància hi ha diferents tipus de càries, com ara:

  • Càries associades als hàbits alimentaris: és el tipus de càries més primerenca i agressiva (en nens menors de 3 anys), amb una presentació típica a l’exterior de les incisives superiors, seguida de la implicació de molars.
  • Càries en pous i fissures (ranures profundes i irregulars que tenen les dents de llet i/o molars permanents): a causa de l’estancament dels aliments (especialment aliments de consistència suau) en aquelles superfícies de masticació, la neteja és difícil, afavorint l’entrada de bacteris a la dent.
  • Càries interdentals: és un tipus posterior de càries (a partir dels 4 anys), ja que es produeixen un cop tancat l’espai entre les molars. Són lesions que apareixen entre dent i dent, associades a la manca de neteja de l’espai interdental.
  • Càries de les hipoplàsies d’esmalt: els defectes de l’esmalt promouen l’entrada de bacteris a la dentina i augmenten el risc de càries en un nen. Aquests defectes són comuns en canines i segones molars primàries.

A la Clínica Dental Blanc de Pineda de Mar atenem tots els problemes orals amb el nostre dentista especialista en infància. El bon ambient al costat de l’aromateràpia que es respira a la clínica és ideal per evitar possibles traumes durant les primeres visites d’infància al dentista.

En cas de dubte, concerta cita, recorda que la primera visita és gratuïta! I no t’oblidis de tu, la teva salut bucodental és tan important com la dels teus fills.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *