Periodòncia

L’afecció periodontal afecta les nostres genives i en casos d’estat avançant, podem fins i tot perdre el total de les nostres peces dentals.

Com es dóna l’afecció periodental?

Hi ha factors que afavoreixen l’aparició d’aquesta malaltia a les genives; hereditaris, tabac, estrés, obessitat, diabetis, mala higiene bucodental. Quan l’afecció és hereditària, el pacient haurà de mantenir un control regular de la seva salut gingival amb visites periòdiques al dentista per avaluar l’evolució i procedir, si cal, a tractaments de sanejament o curetatges. Quant a les altres causes que afavoreixen l’aparició periodental com el tabaquisme, l’estrés i certs tipus d’obessitat, hauríem de procurar deixar de fumar, evitar l’estrés fent pauses en silenci per tal de respirar profundament i tranquila per tal d’afavorir la relaxació. Una dieta saludable també és important, no només per a evitar el sobrepès si no també per evitar l’igesta excessiva de sucres processats i hidrats de carboni que afavoreixen l’aparició de càries.

Però, centrant-nos en els símptomes que ens han de posar en alerta, observa si al raspatllar-te les dents apareix sagnat a les genives, inflamació i/o dolor. En els casos més extrems trobaríem la perdua de peces dentals.

El responsable de l’afecció periodontal és la tosca, que és una placa que es va endurint i es converteix en una sustància dura i porosa plena de bactèries i toxines que provocaran inflamació, dolor i sagnat de les genives. Si no es tracta, a mida que passa el temps aquesta placa es va adherint cada cop més a la base de les nostres dents de manera que l’os que subjecta les peces dentals va desapareixent juntament amb la nostra geniva. Si no es tracta, quan ja no quedi prou os per subjectar l’arrel de les peces dentals, la dent caurà.

Com es tracta l’afecció periodontal?

El més important és mantenir una higiene bucodental correcta tot visitant el dentista per a fer una revisió anual i, si s’escau, una higiene dental per tal de retirar la placa que s’acumula a tota la dentadura i evitar d’aquesta manera una possible malaltia a les genives. Si ets una persona amb factor de risc, sobretot genètic, és a dir, si algun familiar proper ha patit o pateix un problema periodontal, és molt important que et facis revisions anuals i, en el cas de ja patir l’afecció, cada 6 mesos, per tal que el dentista avaluï i faci un control per mantenir saludable el teu somriure.

Quan ja es pateix l’afecció, els controls dentals són imprescindibles. El dentista pot optar per practicar curetatges per tractar d’afavorir el reg sanguini de la part de la geniva que envolta cada peça dental tot estimulant el sagnat gingival durant el procediment.

Què passa si tinc l’afecció periodontal avançada?

Si estàs en aquest punt, el més probable és que ja t’hagi caigut algun queixal o alguna dent a consequència d’aquesta causa. Si això passa, és urgent que visitis el dentista perquè provablement necessitaràs l’ús d’implants. A la Clínica Dental Blanc de Pineda sempre intentem dur a terme tractaments el menys invasius possibles, de manera que sempre intentarem salvar el màxim de peces dentals originals possibles. Per tant, si tens inflamació a les genives, et sagnen, et fan mal o has perdut peces dentals, és important que visitis un professional per a què et faci un diagnòstic.

Per a aquelles persones que tenen l’afecció avançada és important evitar la pèrdua de dents conseqüència de la retirada de l’os que la tosca anirà substituïnt i que és irrecuperable en molts casos. Si tenim prou os per posar implants o pròtesis totals o parcials fixes, dependrà de si encara no hem perdut dents o n’hem perdut poques. En aquests casos el més provable és que es puguin mantenir les propies dents reforçant-les amb pròtesis fixes o col·locant implants a vàries o totes peces dentals. En el cas de no tenir suficient os per a col·locar implants fixos, cosa que es dóna quan l’afecció está en la fase més avançada i el pacient ja ha perdut part o el total de la dentadura, s’haurà d’optar per una pròtesi dental removible.

Si creus que pateixes d’afecció periodental pots visitar-nos sense compromís.

La primera visita és gratuïta 😉

Pregunta a l’Expert

Podràs resoldre els teus dubtes.


  Informació bàsica sobre Protecció de Dades.
  Responsable: Clínica Dental Bertomeu SL
  Finalitat: Obtenció del teu consentiment per respondre a les qüestions que ens planteges i sol·licitar-nos cita a través del nostre formulari de contacte.
  Legitimació: Consentiment de l'interessat.
  Destinataris: No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal.
  Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica a la informació addicional.
  Informació addicional: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en la nostra política de privacitat.

  Articles d’el Blog relacionats

  Embaraç i dentista

  El dentista durant l’embaraç Mantenir una bona salut bucodental abans i durant l’embaràs és fonamental [...]

  10 raons per visitar el dentista aquest 2021

  És molt comú que la majoria de les persones deixin passar anys sense visitar el [...]

  L’Endodoncista

  A Clínica Dental Blanc, tenim un especialista per cada tractament, com per exemple l’endodoncista. Què [...]

  Convivència amb la Covid 19

  Les dades del coronavirus a Catalunya, amb augment de casos, d’hospitalitzats, de crítics i de [...]

  Què és la Periodontitis?

  La Periodontitis La periodontitis, coneguda popularment com la malaltia de les genives, és una afecció [...]

  13è aniversari CLÍNICA DENTAL BLANC

  Aquest mes la Clínica Dental Blanc compleix 13 anys. I com a regal, oferim als [...]