Què és la Periodontitis?

La Periodontitis

La periodontitis, coneguda popularment com la malaltia de les genives, és una afecció generalment hereditària que pot arribar a causar la pèrdua de les nostres dents.

A Clínica Dental Blanc, el teu dentista a Pineda de Mar, som especialistes en tractaments periodontals. A continuació et fem un resum sobre què és la periodontitis i com tractar-la.

Què és la periodontitis?

La periodontitis és una malaltia que s’inicia amb una gingivitis, prossegueix amb una pèrdua d’inserció col·làgena i, la pèrdua d’os, que sinó es tracta deixa la dent sense el seu suport ossi.

El major problema és que pot implicar una pèrdua irreparable de la peça dental.

Com saber si pateixes de periodontitis?

1. Canvis de coloració en les genives

2. Canvi de grandària o consistència de la geniva

3. Sagnat espontani durant el raspallat

4. Mobilitat i migració dental

5. Mal alè

6. Dolor en mastegar

Tipus de periodontitis segons les seves característiques:

Periodontitis crònica (de l’adult): sobre els 30 anys d’edat, sol procedir d’una gingivitis. Si no es tracta a temps pot portar conseqüències irreversibles.

Periodontitis agressiva (d’inici precoç): apareix als 20 anys d’edat, la pèrdua òssia està localitzada en els primers molars i en els incisius inferiors definitius.

Periodontitis agressiva localitzada: afecta principalment als primers molars i incisius.

Periodontitis d’inici precoç generalitzada: es relaciona amb la presència d’una sèrie de bacteris que es distingeix de la periodontitis d’evolució ràpida en funció del temps d’inici de la malaltia.

Periodontitis d’inici precoç relacionada amb malalties sistèmiques: a causa del dèficit d’adherència leucocitària. No sol tenir bon pronòstic a mitjà i llarg termini i suposa la pèrdua precoç (parcial o total) de les dents.

Periodontitis agreujada per factors sistèmics: les malalties com la diabetis, la malaltia de Crohn, el síndrome de Ehlers-Danlos, malalties hematològiques o la sida, provoquen una progressió mes ràpida de la periodontitis.

Tractament:

Existeixen diferents tipus d’estratègies per a eliminar els biofilms bacterians. Aquests serien:

– Mecànic: tècniques de raspallat adequats com raspat cornal o l’eliminació de placa, que és la teràpia de manteniment per al control a llarg termini de les malalties periodontals.

Antibiòtic: tractament amb amoxicil·lina juntament amb l’àcid clavulànic. No substitueix al tractament mecànic, sinó que serveix d’adjuvant.

Quirúrgic: per a casos greus es fa osteoplàstia (reconstrucció de l’os) perquè l’anatomia de l’os sigui compatible amb la salut periodontal.

Químic: ús d’antisèptic com a esbandides amb digluconat de clorhexidina acompanyat del tractament mecànic.

Tens dubtes? No saps si pots patir periodontitis o gingivitis? No ho pensis més i truca al teu dentista a Pineda de Mar. Recorda que la primera cita a Clínica Dental Blanc és gratuïta.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *